"De senaste 30åren har de vilda däggdjuren minskat till hälften"
Jag läste i en artikel i DR idag att man stärkt sambandet mellan mejeriprodukter, kött och cancer. Dessutom har man kommit fram till att sojabaserade livsmedel motberkar cancer.
"Kåge Engström är dietist och arbetar på Enheten för preventiv näringslära vid Karolinska institutet. Han tycker att det är hög tid att ta de studier som visar på ett samband mellan konsumtion av animaliska livsmedel och ökad risk för cancersjukdomar på högsta allvar.
- Vi måste inse att människans hälsa inte har något att vinna på att vi äter kött och mjölkprodukter, en uppfattning som längre predikats från myndigheternas sida.
Kåre Engström hänvisar till den amerikanska forskaren och preofesorn Colin Campbell vid Cornelluniversitetet i USA, som menar att vi i västvärlden grundligt misstagit oss i fråga om vad som är nyttig kost. Colin Campbell har bland annat kommit fram till att ju mer vegetabilier som finns i kosten, desto bättre blir hälsan.
-Enligt hans forskning vore det möjligt att förebygga eller skjuta upp cirka 80 procent av de så kallade välfärdssjukdomarna, som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, med grön mat, säger Kåre Engström."
Värt att tänka på, tycker jag, för er. Jag håller med om att människan är gjord för att äta kött, absolut, det finns en anledning till att vi alltid gjort det. MEN, inte såhär mycket kött. Vi mår bevisligen inte bra av det och det gör dessutom att födan på jodren bli ordentligt ojämt fördelad.
I tidningen fanns också en artikel om djurförsök:
"Den brittiska djurförsökskritiska organisationen Buav har släppt en rapport där de visar hur AIDS-forskningen trots tusentals djurförsök sedan 1981 har misslyckats med att hitta ett botemedel.
Hittills har 30 vacciner som stoppar infektioner i apor tagits fram. Inget av dessa har dock godkänts för andvändning på människor. Rapporten visar vidare på ett flertal exempel där effektiva bromsmediciner har används på människor, trots att djurförsök har visat att de antingen varit farliga eller helt enkelt gett olika djurarter.
Vägen framåt är enligt rapporten stuider på människor samt andra metoder som inte involverar djurförsök. Det var till exempel så den kända bromsmedicienen AZT togs fram."
Det är inte alls så att jag är emot att man ska prova fram läkemedel som kan rädda massor av liv, men att prova dem på djur är egentligen väldigt onödigt, då resultatet oftast inte stämmer med hur en människa skulle reagera. Dessutom sker en massa onödiga djurförsök, där djur får lida enormt, tex för att vi ska få en fräschare mascara.
Att djuren, som gör att vi kan forska fram livsviktiga mediciner, dessutom får leva ett skitliv, rent ut sagt, utan de saker de behöver - en ordentlig bur, mat eller åtminstone lite kärlek, tycker jag är pinsamt.
Dessutom visar en medborgarundersökning som gjorts i EU att majoriteten inte tycker att det är acceptabelt att andvända djur i försök.
Jag måste också bara få skriva med en liten sak om klimatförändringarna, som ju är i så stort fokus. Men, man undviker att ta upp sådan som man tycker vore för jobbigt att ändra på, tydligen.
Klimatförändringarna har det senaste halvåret varit i fokus i media, Toivi Jokkala skriver i sin ledare:
"Men i medierna hanldar växthuseffekten nästa uteslutande om bilavgaster och fabriksutsläpp. Mycket lite har stått att läsa om djurindustrins miljöeffetkter. Trots att boskapsindustrin står för 18 procent sv de globala klimatpåverkande utsläppen, mer än vad transportindustrin står för."
Köttätandet är alltså inte bara dåligt, i för stor mängd, för oss människor, det bidrar till svält och det bidrar till klimatförändringar. För att vi, välbärgade människor, ska få så billigt och snabbt kött som möjligt.
"Kåge Engström är dietist och arbetar på Enheten för preventiv näringslära vid Karolinska institutet. Han tycker att det är hög tid att ta de studier som visar på ett samband mellan konsumtion av animaliska livsmedel och ökad risk för cancersjukdomar på högsta allvar.
- Vi måste inse att människans hälsa inte har något att vinna på att vi äter kött och mjölkprodukter, en uppfattning som längre predikats från myndigheternas sida.
Kåre Engström hänvisar till den amerikanska forskaren och preofesorn Colin Campbell vid Cornelluniversitetet i USA, som menar att vi i västvärlden grundligt misstagit oss i fråga om vad som är nyttig kost. Colin Campbell har bland annat kommit fram till att ju mer vegetabilier som finns i kosten, desto bättre blir hälsan.
-Enligt hans forskning vore det möjligt att förebygga eller skjuta upp cirka 80 procent av de så kallade välfärdssjukdomarna, som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, med grön mat, säger Kåre Engström."
Värt att tänka på, tycker jag, för er. Jag håller med om att människan är gjord för att äta kött, absolut, det finns en anledning till att vi alltid gjort det. MEN, inte såhär mycket kött. Vi mår bevisligen inte bra av det och det gör dessutom att födan på jodren bli ordentligt ojämt fördelad.
I tidningen fanns också en artikel om djurförsök:
"Den brittiska djurförsökskritiska organisationen Buav har släppt en rapport där de visar hur AIDS-forskningen trots tusentals djurförsök sedan 1981 har misslyckats med att hitta ett botemedel.
Hittills har 30 vacciner som stoppar infektioner i apor tagits fram. Inget av dessa har dock godkänts för andvändning på människor. Rapporten visar vidare på ett flertal exempel där effektiva bromsmediciner har används på människor, trots att djurförsök har visat att de antingen varit farliga eller helt enkelt gett olika djurarter.
Vägen framåt är enligt rapporten stuider på människor samt andra metoder som inte involverar djurförsök. Det var till exempel så den kända bromsmedicienen AZT togs fram."
Det är inte alls så att jag är emot att man ska prova fram läkemedel som kan rädda massor av liv, men att prova dem på djur är egentligen väldigt onödigt, då resultatet oftast inte stämmer med hur en människa skulle reagera. Dessutom sker en massa onödiga djurförsök, där djur får lida enormt, tex för att vi ska få en fräschare mascara.
Att djuren, som gör att vi kan forska fram livsviktiga mediciner, dessutom får leva ett skitliv, rent ut sagt, utan de saker de behöver - en ordentlig bur, mat eller åtminstone lite kärlek, tycker jag är pinsamt.
Dessutom visar en medborgarundersökning som gjorts i EU att majoriteten inte tycker att det är acceptabelt att andvända djur i försök.
Jag måste också bara få skriva med en liten sak om klimatförändringarna, som ju är i så stort fokus. Men, man undviker att ta upp sådan som man tycker vore för jobbigt att ändra på, tydligen.
Klimatförändringarna har det senaste halvåret varit i fokus i media, Toivi Jokkala skriver i sin ledare:
"Men i medierna hanldar växthuseffekten nästa uteslutande om bilavgaster och fabriksutsläpp. Mycket lite har stått att läsa om djurindustrins miljöeffetkter. Trots att boskapsindustrin står för 18 procent sv de globala klimatpåverkande utsläppen, mer än vad transportindustrin står för."
Köttätandet är alltså inte bara dåligt, i för stor mängd, för oss människor, det bidrar till svält och det bidrar till klimatförändringar. För att vi, välbärgade människor, ska få så billigt och snabbt kött som möjligt.
Kommentarer
Trackback