Köttätandes miljöpåverkan

Jordbruket och djuruppfödningen är en av de största källorna till kväveutsläpp i Sverige. En minskad köttkonsumtion skulle leda till minskad energianvändning. Köttproduktionen kräver också stora mängder vatten och globalt sett bidrar djuruppfödningen med 18 procent av växthusgasutsläppen, vilket är mer än vad transporterna står för.

Och ändå diskuteras det aldrig om att människorna ska äta mindre kött. Det är hela tiden bilarna och industrin som ska släppa ut mindre gaser osv - aldrig köttkonsumtionen som ska minska. Detta tycker jag är väldigt märkligt. För om ni (och hela världen) skulle äta mindre framavlat kött - alltså inte äta mer än vad ni behöver, vilket ni gör idag - så skulle den andel som går hungriga i världen minska rejält. Men köttätandet är tydligen viktigare än att få köra bil (vilket i många fall också är onödigt) och att få industrierna att släppa ut mindre, att åka mindre flygplan osv...osv...

RSS 2.0